What The Heck is The Dominican Drink Mama Juana?

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Messenger Delen via Facebook  

vr 15 mei 2020 - vandaag is het 27-02-2024

Tenzij je een Dominicaan(se) bent, toevallig in een Dominicaanse buurt woont of veel tijd buiten de all-inclusive strandresorts op de Dominicaanse Republiek hebt doorgebracht om het echte eiland te verkennen, ben je Mama Juana waarschijnlijk nooit tegengekomen. Gelukkig heb ik daar gewoond en heb ik uitgebreid kennis gemaakt met Mama Juana.

Het is een brouwsel dat is gemaakt door rum, rode wijn en honing te combineren en dat mengsel vervolgens te laten weken met boomschors en kruiden. Het resultaat is een elixer waarvan sommigen zeggen dat het vergelijkbaar is met Port of Amaro, maar in tegenstelling tot die legendarische dranken, belooft Mama Juana degenen die het consumeren allerlei ongelooflijke voordelen, waaronder seksuele potentie, waardoor het drankje een bijnaam heeft gekregen van "vloeibare Viagra" .

Mama Juana, uitgevonden door Jesus Rodriguez in de jaren vijftig, is gemaakt als een kruidengeneesmiddel dat, behalve als afrodisiacum, je van de griep kan bevrijden, de spijsvertering en de bloedsomloop kan bevorderen en het bloed, de lever en de nieren kan reinigen. Kortom, het was een all-inclusive genezer. De geneeskrachtige eigenschappen van de drank zijn afkomstig van de schors en kruiden die in de alcohol trekken, waardoor een soort natuurlijke tinctuur van kruidengoed wordt gecreëerd waarvan wordt gedacht dat het het lichaam op allerlei manieren ten goede komt.

Dankzij het bijna onmiddellijke succes van het brouwsel, begonnen mensen in het hele land hun eigen versies van de drank te maken, met verschillende voordelen, afhankelijk van de kruiden die ze hadden gekozen om te gebruiken. En dit werd een beetje een probleem, want met zoveel verschillende versies van de drank die er was, kon bijna iedereen het maken en verkopen. In reactie daarop koos president Trujillo ervoor om de productie en verkoop van Mama Juana te beheersen door te beperken wie het mocht produceren, en bepaalde dat alleen degenen met een gecertificeerde medische vergunning Mama Juana konden produceren en verkopen. Daarbij legitimeerde hij de drank ook als een medicinaal elixer en plaatste hij het op weg om de Nationale Libation van het land te worden.

Bij kamertemperatuur en zelden met ijs - wordt Mama Juana meestal als een shot ingenomen, waarvan de effecten bijna onmiddellijk merkbaar zijn, waardoor de drank de 'Baby Maker' of El Para Palo wordt genoemd, wat vrij vertaald 'til de stok op' betekend. Als gevolg hiervan krijgen de meeste mensen die het aan de bar bestellen een veelbetekenende knipoog van de barman en goede wensen voor een succesvolle nacht.

Mama Juana kan kant en klaar worden gekocht of je kunt de fles zonder vloeistof kopen, met alleen de schors en kruiden erin. Vervolgens is het aan de koper om te beslissen hoeveel rum, wijn en honing hij moet mengen en hoe lang het brouwsel moet blijven zitten voordat het wordt geconsumeerd. Sommigen wachten slechts een week, anderen wachten maanden en beweren dat hoe langer de Mama Juana zit, hoe krachtiger en smaakvoller het wordt.

De dame die voor onze bar de Mama Juana maakte gooide de drank altijd weg en deed er toen alleen rum in en liet dat 1 tot 2 weken rijpen en smaak onttrekken van het schors en de kruiden.

 

Het voordeel van een voorgemengde fles is dat je gelijk kunt genieten van Mama Juana.

Het voordeel van alleen de schors en de kruiden is dat je de fles tot wel 7 keer kan hergebruiken, gewoon wat rum toevoegen, weekje wachten en genieten maar weer.

Laat het niet te lang rijpen, dan wordt de Mama Juana namelijk bitter.

Mama Juana kant en klaar of de Mama Juana kruiden (in fles) kopen?

Neem gerust contact met ons op via e-mail info@rumworld.nl

 

 

 

 


Copyright - Disclaimer - Privacy

Betrokken organisaties

RumWorld


 Meer Caribische recepten

Droefheid over het overlijden van Richard van den Wittenboer (54)

Met diepe droefheid delen wij het zeer onverwachte overlijden van Richard van den Wittenboer mee.

Latin Magazine Editie September 2022

September 2022: En daar zijn we zijn er weer!We hadden een fantastisch mooie zomer, vol met allerlei festivals, concerten en nog veel meer..maar bovenal hadden we heel veel zon, zon, zon of is het son, son, son ?

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

Koek en Zopie (de rum variant)

Als het kouder wordt, hoopt iedereen natuurlijk dat de schaatsen uit het vet kunnen. Lekker rondjes rijden op de ..

De augustus 2021 editie van het Latin-Magazine

Hola a todos!We hopen dat jullie allemaal hebben genoten van jullie vakantie of wellicht nog aan het genieten zijn! Deze maand zit het Latin-Magazine weer vol met nieuws uit de Latinwereld.

Time flies when you're having RUM!

De Ron miel de Canarias. Een schat met een geografische denominatie Ron miel is vandaag de dag nog steeds een onher..

Advertorial

Fotografiereis naar Havana en Vinales, Cuba

Online tasting: Welkom in de Nederlandse zomer van 2021!

De zomer met heerlijk zomers weer en waar iets mag mag eigenlijk nog niets kan. Wat kunnen we hieraan doen? ONLINE TASTINGS!

Bruine Nasi

Deze Surinaamse nasi is dus mijn interpretatie!!!

Surinaamse bami met kip en gambas voor 4 personen

Surinaamse bami is een van de makkelijkste Surinaamse gerechten die er is om te maken.

Advertorial

Stepr salsa dansen in Utrecht

Pimento Ginger Beer

Laten we het deze keer eens hebben over Ginger Beer en Ginger Ale en dan vooral over Pimento Drink.

LatinWorld Recept: Burrito

LatinWorld recept: Burrito, een heerlijk Mexicaans pakketje, envelopje van deeg, gevuld met kip en bonen.