Koek en Zopie (de rum variant)

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Messenger Delen via Facebook  

di 16 november 2021

Als het kouder wordt, hoopt iedereen natuurlijk dat de schaatsen uit het vet
kunnen. Lekker rondjes rijden op de ijsbaan en daarna iets warms van de
koek & zopie stand.

Maar wat is dat nu eigenlijk, die zopie? Want warme chocolademelk is het dus niet. (daarover verderop wat meer)

 

Chocolademelk, snert, glühwein of koffie met een scheut van het één of ander dat is wat er – samen met een een gevulde koek – over de tijdelijke toonbank van een koek & zopie stand gaat. Maar die koek en zopie zoals wij die kennen, is pas ontstaan na de tweede wereldoorlog. Voor die tijd werd er liever wat sterkers gedronken op het ijs.

rumwereld.nl


ZOPIE: SLOKJE OF BORREL

De naam zopie komt van soopje en dat is weer een afgeleide van ëzopieí, ëzoopjeí of ësoopjeí wat slokje of borrel betekent. De originele zopie werd van de 17e eeuw tot en met de 19e eeuw geschonken om schaatsers warm te houden. Het bestond uit een warm mengsel van bockbier, rum, eieren, kaneel en kruidnagel en werd in die tijd ook gewoon aan kinderen geschonken. In de 20e eeuw ging men over op warme punch, totdat de chocolademelk en glühwein hun intrede deden.

Hoe maak je nou een echte en lekkere zopie?

Ingrediënten:

  • 2 eieren
  • 1 liter (herfst)Bockbier
  • Pijpje kaneel (geen poeder)
  • 2 kruidnagels
  • 2 schijfjes citroen
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 ml bruine rum (Mates rum bijvoorbeeld)

Hoe maak je het?

  1. Breng het Bockbier, kruidnagels, kaneel en citroen bijna aan de kook en laat het dan ca. 20 minuten op een laag vuur lekker trekken
  2. Haal het mengsel van het vuur
  3. Klop de eieren en de basterdsuiker los en roer dit door het warme mengsel
  4. Roer de bruine rum er doorheen, zeef het mengsel in een grote mok en drink het warm op.

Wil liever eenvoudiger wat warms drinken?
Bestel dan een pakketje Chocomates. (€14,95)

 

Verwarm een kopje melk, voeg de ingrediënten uit de “Choco Mates Box” toe en geniet van een heerlijke warme chocolademelk met een scheutje Mates Gold Rum.

Laat de unieke chocoballen van Patissier Jan Schuil in een mum van tijd in een warme mok melk vallen en maak van jezelf een geweldige warme choco. Voeg gewoon een scheutje rum toe en je ChocoMate is klaar. In elke ChocoMates Box vind je drie chocoladeballen, wat betekent: Sharing!

 




Natuurlijk nog lekkerder met slagroom met wat kaneel of met marshmallows mmmmmm

Zo kom je de koude dagen wel door.

Warme groeten van Erik 
www.rumworld.nl

 Meer Caribische recepten

De augustus 2021 editie van het Latin-Magazine

Hola a todos!We hopen dat jullie allemaal hebben genoten van jullie vakantie of wellicht nog aan het genieten zijn! Deze maand zit het Latin-Magazine weer vol met nieuws uit de Latinwereld.

Time flies when you're having RUM!

De Ron miel de Canarias. Een schat met een geografische denominatie Ron miel is vandaag de dag nog steeds een onher..

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

Online tasting: Welkom in de Nederlandse zomer van 2021!

De zomer met heerlijk zomers weer en waar iets mag mag eigenlijk nog niets kan. Wat kunnen we hieraan doen? ONLINE TASTINGS!

Bruine Nasi

Deze Surinaamse nasi is dus mijn interpretatie!!!

Surinaamse bami met kip en gambas voor 4 personen

Surinaamse bami is een van de makkelijkste Surinaamse gerechten die er is om te maken.

Pimento Ginger Beer

Laten we het deze keer eens hebben over Ginger Beer en Ginger Ale en dan vooral over Pimento Drink.

LatinWorld Recept: Burrito

LatinWorld recept: Burrito, een heerlijk Mexicaans pakketje, envelopje van deeg, gevuld met kip en bonen.

Sangria

Sangría wie kent het niet. Tegenwoordig overal te koop gewoon uit een flesje bij de supermarkt.

Kookboek Paramaribo van Judith Cyrus

Paramaribo - een culinaire smeltkroes met verrassende recepten en heerlijke foto’s.

Pan de platano

Heb je een paar overrijpe bananen liggen en weet je niet wat je mee kunt doen? Sws niet weggooien.