Wat is rum?

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Messenger Delen via Facebook  

vr 14 februari 2020 - vandaag is het 27-02-2024

Hoewel de bakermat van Rum in het verre oosten ligt, kwam deze drank pas echt tot bloei in het Caraibisch gebied. Al voor onze jaartelling schijnen er in het oude India distillaten uit suikerriet te zijn gemaakt. Aanvankelijk werd Rum vervaardigd door zwoegende slaven en gedronken door Boekaniers en Planters. Weldra werd het een opkikker voor de Engelse Marine, terwijl menig Europeaan de winterse kilte trachtte te verdrijven met Rumpunch. Thans wordt Rum toegepast in allerlei recepten, gemengd in menig cocktail of puur gedronken door de ware liefhebber. Rum wordt tegenwoordig in vele delen van de wereld "gemaakt". Enkele voorbeelden zijn: Martinique, Jamaica, Cuba, Australië, Jamaica, Brazilie, Dominicaanse Republiek en Suriname.

Suikerriet als basis
Voorwaarde is, dat er suikerriet is want dat is de basis van Rum. Rum is een distillaat van de melasse van suikerriet. Suikerriet is een grassoort, die tot 6 meter hoog kan worden en tijdens de bloei een machtige bloemenkrans draagt. De plant is aangewezen op een tropisch of subtropisch klimaat om tot volle wasdom te komen, maar is dan ook volop aanwezig. Uit het onderste gedeelte van de stengel wordt rietsuiker gewonnen, dit doet men door de stengels klein te hakken en te walsen, het dikke kleverige sap dat deze methode oplevert, stroomt in reservoirs en wordt later bijna tot het kookpunt verhit. Dan volgt afkoeling, waarna de afgezette verontreinigingen worden verwijderd. Opnieuw volgt dan een verhitting en een afkoeling en wat dan overblijft, is een donkere, weelderige stroop die op dat moment al redelijk zuiver is. Deze stroop wordt in een centrifuge gedaan die al draaiend de suikerkristallen afscheidt, dit komt later als rietsuiker in de handel. De resterende donkere en stroperige vloeistof noemt men Melasse, waaruit de Rum wordt gedistilleerd.(m.u.v. Rhum Agricole)

 

Kleur en geur
De Rum is op dat moment kleurloos, een gevolg van het feit dat alle kleurstoffen tijdens het distilleren in de apparatuur achterblijven. Er bestaat echter zowel kleurloze (witte) als gekleurde (bruine) Rum. De kleur ontstaat doordat de Rum bijvoorbeeld rijpt op Eikenhouten vaten en/of er wordt caramel (gebrande suiker) toegevoegd. De rijping van Rum duurt  een periode van ongeveer 2 jaar.

 

Cocktails
Vanwege de transparante kleur zijn witte Rum soorten.. uitermate geschikt voor cocktails, mixen en longdrinks. De mogelijkheden zijn onbeperkt, van de overbekende Cola-Rum tot prachtige creaties als de Zombie. Ook de gebruiksmomenten lopen sterk uiteen: van aperitief tot "slaapmutsje" in de late avond, ook met Bruine Rumsoorten zijn heerlijke cocktails, mixen en longdrinks te maken zoals de Bee`s Kiss, maar tevens kunnen deze door hun meer complexe karakter en vollere smaak en aroma, puur of on-the-rocks gedronken worden. De zwaardere soorten bruine Rum zouden dan ook naast hun gebruik als mixer tevens als aperitief en zelfs als digestief aangeprezen kunnen worden.

 

Een paar vuistregels
Zoals bij Cognac telt ook bij Rum de jaren een rol. Een aantal distilleerderijen zet dan ook de jaargang op het etiket.

Een paar vuistregels zijn:

* Vers gedistilleerde Rum - Wit, zeer aromavol met een beetje muffige geur. In de meeste landen wordt deze jonge Brand niet als Rum erkent, het heet dan bijvoorbeeld ook, Sugar Cane Brandy of Aquardiente De Cana.

* Witte Rum - Meestal 2 jaar gerijpt ( Light dry, Extra Light, Blanco, Rhum Agricole) deze Rum is uitstekend om te mixen maar minder geschikt om puur te drinken.

* Gold Rum - Minimaal 5 jaar oud (Carta Oro, Aged, Light Medium)

* Bruine Rum - Minstens 7 jaar oud, Extra Aged, Dark, Premium, Black, Rhum de Vesous.

* Spiced Rum - Rum met toevoegingen van kruiden en/of specerijen zoals Vanille, Cacao, peper, kaneel, etc. 

Voor alles telt natuurlijk dat je goed de etiketten moet lezen en logisch moet nadenken, bijvoorbeeld een Bruine Rum van 10,00 Euro is natuurlijk nooit 7 jaar oud maar meestal geblende Rum met de kleurstof Caramel (gebrande suiker).

 

Rum distilleerderij
Wil je eens eens een rum distilleerderij bezoeken? Dat kan.
Wij verzorgen rondleidingen met een drankje in een echte rum distilleerderij in Nederland.
Ook is het mogelijk om eens een rum proeverij bij je thuis (of welke lokatie dan ook) te organiseren onder deskundige begeleiding.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie en boekingen..


Hier vind je de lekkerste cocktails  en Caribisch eten/hapjes.

Copyright - Disclaimer - Privacy

Betrokken organisaties

RumWorld


 Meer Caribische recepten

Droefheid over het overlijden van Richard van den Wittenboer (54)

Met diepe droefheid delen wij het zeer onverwachte overlijden van Richard van den Wittenboer mee.

Latin Magazine Editie September 2022

September 2022: En daar zijn we zijn er weer!We hadden een fantastisch mooie zomer, vol met allerlei festivals, concerten en nog veel meer..maar bovenal hadden we heel veel zon, zon, zon of is het son, son, son ?

Advertorial

Fotografiereis naar Havana en Vinales, Cuba

Koek en Zopie (de rum variant)

Als het kouder wordt, hoopt iedereen natuurlijk dat de schaatsen uit het vet kunnen. Lekker rondjes rijden op de ..

De augustus 2021 editie van het Latin-Magazine

Hola a todos!We hopen dat jullie allemaal hebben genoten van jullie vakantie of wellicht nog aan het genieten zijn! Deze maand zit het Latin-Magazine weer vol met nieuws uit de Latinwereld.

Time flies when you're having RUM!

De Ron miel de Canarias. Een schat met een geografische denominatie Ron miel is vandaag de dag nog steeds een onher..

Advertorial

Stepr salsa dansen in Utrecht

Online tasting: Welkom in de Nederlandse zomer van 2021!

De zomer met heerlijk zomers weer en waar iets mag mag eigenlijk nog niets kan. Wat kunnen we hieraan doen? ONLINE TASTINGS!

Bruine Nasi

Deze Surinaamse nasi is dus mijn interpretatie!!!

Surinaamse bami met kip en gambas voor 4 personen

Surinaamse bami is een van de makkelijkste Surinaamse gerechten die er is om te maken.

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

Pimento Ginger Beer

Laten we het deze keer eens hebben over Ginger Beer en Ginger Ale en dan vooral over Pimento Drink.

LatinWorld Recept: Burrito

LatinWorld recept: Burrito, een heerlijk Mexicaans pakketje, envelopje van deeg, gevuld met kip en bonen.