Het verhaal van Rudsel Martines genaamd Raketje YDK. 'Yu Di Kòrsou'

Delen via Whatsapp  

vr 14 februari 2020 - vandaag is het 31-01-2023

In de rubriek ‘Amor para….’ brengen wij iedere maand de passie van een Latinworld bezoeker voor het voetlicht. Deze keer geven wij het woord aan Rudsel Feliciano Martines. Hij heeft één grote passie: het koken.

Vertel ons, wie is Rudsel Feliciano Martines ook wel genaamd Raketje YDK. 'Yu Di Kòrsou'. 
Rudsel is een jongen die geboren is op Curaçao, in de wijk Buena Vista. Ik ben opgegroeid bij mijn oma en opa. Tussen mijn ouders ging het niet zo goed, dus hebben oma en opa zich over mij bekommerd. Op achtjarige leeftijd ben ik samen met opa verhuisd naar Nederland. Wij konden bij een tante terecht. Om exact te zijn in de Bijlmer. We hebben daar een paar maanden gewoond en zijn toen verhuisd naar Emmeloord.

         

Waar komt je passie voor het koken vandaan?
Nou je weet wel, op Curaçao word je opgegroeid in de keuken. Opa en oma koken. Tantes koken. Je krijgt er dus mee te maken. Mijn vader en moeder waren trouwens kok. Die leven nu niet meer. Koken was iets wat ik altijd al wilde doen. Al op de basisschool wist ik dat ik kok wilde worden. Mijn vader kookte ook voor grote groepen tijdens carnaval op Curaçao en ik keek altijd mee. We  verkochten ook pasteitjes en loempia’s vanuit huis. Ik wist altijd dat ik iets zou gaan doen met of in de keuken. Tijdens de kooklessen op school was ik altijd enthousiast als ik wist dat we gingen koken.

Heb je ook een koksopleiding gedaan? En waar?
Ja, maar daarvoor moest ik eerst door een moeilijk periode gaan, dat was tussen 2004 en 2007. Dat heeft ertoe geleid dat ik vanaf 2007 drie jaar vastgezeten heb. Dat was voor mij een periode van bezinning die mij heeft laten nadenken over het leven en mijn toekomst. Toen ik vrij kwam ben ik gelijk begonnen met mijn koksopleiding, dat was bij Smink Culinair in Nieuwleusen. Sindsdien ben ik nooit meer in aanraking met de politie geweest. Ik heb hier in Nederland verschillende diploma’s gehaald. In Nederland draait het meer om de Franse keuken en daar heb ik niet veel mee. Maar ik heb gedaan wat ik moest doen, want je hebt een papier nodig om verder te kunnen. Maar ik wist toen al dat dat niet bij mij paste. Ik heb tien maanden lang stage gelopen hier in Zwolle bij het Pestengasthuys. En nu, zoveel jaar later, ben ik dus voor mezelf begonnen.

Wat doe je in je vrije tijd?
Ik heb voorlopig geen vrije tijd, ik ben druk met mijn eigen zaak. Nou ja, in mijn vrije tijd kom ik bij zeg maar, uitrusten. En mijn keuken schoonmaken en opruimen, want ik doe dit alleen. Ik heb wel mensen die mijn helpen. Goede vrienden enzo.

Hoe vroeg begin je elke dag?
Vroeg heel vroeg, voorbereidingen treffen voor die dag. Ik denk na wat ik ga koken, wat mensen willen en zo. Mensen zijn gek op mijn specialiteiten: saté ku batata en chicken of shrimps cutlet. Mensen komen soms van ver om dit te komen eten. Mensen vinden me via sociale media, bellen en komen bij mij eten halen. Mijn grootste klantenkring zijn de vrouwen. Die weten me te vinden. Voorheen deed ik dit vanuit huis. Eerst woonde ik Amsterdam en later verhuisde ik naar Zwolle. Elf februari 2020 woon ik precies een jaar hier. Zwolle is lekker centraal en er is weinig concurrentie op dit gebied.

Bak je ook taarten enzovoorts? Typische Curaçaose lekkernijen?
Nee dat niet, het is niet mijn ding, laat me lekker eten maken.

Heb je ambities voor de toekomst?
Op festivals staan, een foodtruck hebben en overal komen en eten verkopen.

Wat is je levensmotto?
Ja! Blijf je zelf, doe goede dingen en blijf op het goede pad. Inspireer anderen en doe wat je hart je zegt!


Volg Raketje YDK op:
Instagram of Facebook.

Copyright - Disclaimer - Privacy

Betrokken organisaties

Raketje YDK


 Meer Caribische recepten

Latin Magazine Editie September 2022

September 2022: En daar zijn we zijn er weer!We hadden een fantastisch mooie zomer, vol met allerlei festivals, concerten en nog veel meer..maar bovenal hadden we heel veel zon, zon, zon of is het son, son, son ?

Koek en Zopie (de rum variant)

Als het kouder wordt, hoopt iedereen natuurlijk dat de schaatsen uit het vet kunnen. Lekker rondjes rijden op de ..

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

De augustus 2021 editie van het Latin-Magazine

Hola a todos!We hopen dat jullie allemaal hebben genoten van jullie vakantie of wellicht nog aan het genieten zijn! Deze maand zit het Latin-Magazine weer vol met nieuws uit de Latinwereld.

Time flies when you're having RUM!

De Ron miel de Canarias. Een schat met een geografische denominatie Ron miel is vandaag de dag nog steeds een onher..

Online tasting: Welkom in de Nederlandse zomer van 2021!

De zomer met heerlijk zomers weer en waar iets mag mag eigenlijk nog niets kan. Wat kunnen we hieraan doen? ONLINE TASTINGS!

Advertorial

Benefietconcert - Cuba - Elito Revé y su Charangón 31-03-2023

Bruine Nasi

Deze Surinaamse nasi is dus mijn interpretatie!!!

Surinaamse bami met kip en gambas voor 4 personen

Surinaamse bami is een van de makkelijkste Surinaamse gerechten die er is om te maken.

Pimento Ginger Beer

Laten we het deze keer eens hebben over Ginger Beer en Ginger Ale en dan vooral over Pimento Drink.

LatinWorld Recept: Burrito

LatinWorld recept: Burrito, een heerlijk Mexicaans pakketje, envelopje van deeg, gevuld met kip en bonen.

Sangria

Sangría wie kent het niet. Tegenwoordig overal te koop gewoon uit een flesje bij de supermarkt.