Amor para...Krioyo Food
do 19 december 2019 - vandaag is het 10-10-2024
In de rubriek ‘Amor para….’ brengen wij iedere maand de passie van een Latin World bezoeker voor het voetlicht. Dit keer Laika, initiatiefnemer en één van de beheerders van de drukbezochte Facebook community: Ki ta kushina awe? Wat koken we vandaag? In deze community delen de groepsleden (vooral in het Papiaments) gerechten met elkaar.
Hoe ben je op het idee gekomen om deze groep op te richten?
Ik woonde in Nederland en mijn vriendin Nina Windster belde of appte mij dagelijks met de vraag: Wat kook je vandaag? Al pratende kwamen we een keer op het idee dat er misschien meer mensen met deze zelfde vraag worstelen. De groepspagina Ki ta kushina awe was geboren en de rest is geschiedenis. Typisch Curaçaose maar ook andere gerechten woorden door de groepsleden gedeeld ter inspiratie. De groep wordt door 3 personen beheerd. Toen ik in Nederland woonde, plaatste ik dagelijks iets maar nu ik op Curaçao zit ben ik zo druk dat ik nauwelijks aan posten toekom. Maar dat ga ik snel weer oppakken.
Je hebt overduidelijk een passie voor koken. Waar komt dit vandaan?
Ik hou van alles wat met eten en koken te maken heeft. Als kind keek ik nieuwsgierig mee met de kookkunsten van mijn moeder. Ik wilde dan ook één ding: leren koken. Toen ik na mijn basisschool het advies ETAO kreeg, een administratieve opleiding, was ik zo boos. Ik wilde dolgraag naar de huishuidschool om te leren koken…. Hahaha
Experimenteer je vaak met de traditionele gerechten of houd je vast aan authentieke gerechten zoals het je is geleerd?
Ik houd vast aan onze traditionele gerechten. Op zo’n manier blijven onze originele gerechten behouden. Soms experimenteer ik wel met geheel nieuwe gerechten of hapjes. Maar over het algemeen is het echt alleen maar echt krioyo.
Je woont nu op Curaçao en runt je bedrijf Tenta Boka/ Mond strelend. Kun je er iets meer over vertellen?
Tenta boka ben ik in Nederland gestart. Zoals de naam zegt, maakte ik alles wat verleidelijk is voor de smaakpapillen. In eerste instantie ging het vooral om zoetigheden zoals kokada, koi lechi tentalaria en chupa bebe. Hier op Curaçao heb ik de naam aangehouden en een food truck geopend. We verkopen ‘s ochtends diverse belegde broodjes en tussen de middag local food. Momenteel wordt de food truck gerenoveerd maar vanuit huis maak ik op bestelling speciaal voor de feestdagen diverse lekkernijen.
Wat is jouw favoriet gerecht?
Het zijn twee gerechten: Yambo (okra) of kadushi (cactus). Deze gerechten vind ik het allerlekkerst. Je kunt je voorstellen als ik dit voorbij zie komen op de groepspagina wat het met mij doet.
Wat zijn jouw menutips voor de feestdagen?
December is mijn lievelingsperiode van het jaar. Ik ben dol op deze maand waarbij deze typische gerechten niet mogen ontbreken:
Ham di pasku (Kerstham), salmou (zalm in zuur), pekele (gedroogde haring) Ayaka, galiña of kalakuna yena (gevulde kip of kalkoen) je Pan bolo (broodpudding) en niet te vergeten sult (varkensoortjes op zuur).
En heb je nog een boodschap voor de lezers?
Ik wens alle Curaçaoënaars en de hele wereld fijne feestdagen. Gebruik deze periode voor zelfreflectie en formuleer je doelen voor 2020. In volle overtuiging en met vertrouwen gaan we ervoor!
Heb je zelf een passie? Stuur een E-mail met een korte uitleg over je passie naar info@latinworld.nl en wij nemen contact met je op!
Copyright - Disclaimer - PrivacyIn deze Kerst 2019 2019 editie van het Latin-Magazine onder andere:
Geniet van de heerlijkste rum en cocktails
Een lekker hapje, een Kerstdrankje en Champagne Rum Cocktail...
Amor Para La....
In de rubriek ‘Amor para….’ brengen wij iedere maand de passie van een Latin World bezoeker voor het voetlicht. Dit keer bacht..
Tamales
Het is tijd om kennis te maken met een heerlijk gerecht dat tamales wordt genoemd. In Venezuela staan ​​ze bekend als..
Gevulde kip
Kip tijdens het kerstdiner is altijd een goed idee. Simpel en gemakkelijk om te maken. Het kan bijna niet mislukken. Gevulde kip..
‘Honderd jaar eenzaamheid’ op Netflix
“Muchos años después, frente al pelotón de fusilamiento, el coronel Aureliano Buendía había de recordar aquella tarde remota en..
Los animales en la calle Havana & Vinales
Wanneer ik een training geef of een fotografiereis organiseer wil ik graag de nadruk leggen op een onderwerp. Ik vroeg..
Eindejaar Glamour Salsa Mambo Bachata Party in Rosmalen (den Bosch)
Inmiddels alweer een begrip in Brabant: Salsa, Mambo, Bachata Party van dans..
Ziko`s XXL Party - Christmas edition - Salsa Bachata Zouk Kizomba in Duiven
Wat gaat de tijd snel! Op 21 december is het precies een jaar geleden dat we met dit..
B-day Bash - With Tomi Y Su To Mezclao & Alexis el Mura in Amsterdam
Mocitos Dance School is celebrating it`s 1st anniversary. With a special concert of Tomi..