Shakira

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Messenger Delen via Facebook  

zo 6 november 2016 - vandaag is het 28-03-2024

In onze vorige editie hebben we aandacht geschonken aan het jeugdidool van velen hier en in Latijns-Amerika Chayanne. In deze editie hebben we een vergelijkbaar verhaal van een artiest die een jeugdidool werd en daarna internationaal ging. Het verschil is dat ze wereldwijd bekend is geworden.

Shakira werd op 2 februari 1977 geboren als Shakira Isabel Mebarak Ripoll in een van de grootste steden van Colombia, de kustplaats Barranquilla. Haar moeder komt uit Colombia, haar vader komt uit Libanon. Haar naam is Arabisch, het betekent 'vrouw vol van gratie'. Haar gemengde Latino-Arabische achtergrond is terug te horen in haar muziek. Shakira zegt zelf over haar muziek:

"Ik houd ervan om verschillende stijlen te mixen, als in een cocktail. Ik ben geboren en opgevoed in Colombia, maar ik luisterde naar muziek van bands als Led Zeppelin, the Cure, the Police, the Beatles en Nirvana. Ik hield van die rock, maar tegelijkertijd, omdat mijn vader van honderd procent zuivere Libanese afkomst is, ben ik verliefd geraakt op Arabische muziek en geluiden. Ergens ben ik een mix van al deze stromingen en mijn muziek is een mix van elementen die soms ter plekke ontstaat."

Als kind was Shakira al met muziek bezig. Zo schreef ze op jonge leeftijd al gedichtjes en op haar 8e haar eerste liedje. Dat was voor haar vader die op dat moment veel verdriet had van het omkomen van een oudere broer van haar. Met het liedje ‘Tus gafas oscuras’ (jouw donkere bril) wilde ze haar vader troosten. Hij droeg namelijk vaak een donkere bril om zijn verdriet niet te laten zien. Ze moest ook omgaan met tegenslag doordat bijvoorbeeld haar zangdocente vond dat ze een verschrikkelijke stem had die als een geit zou klinken.

Eerste contract

Op een dag, ze was nog maar 13, hoorde ze dat de directeur van de Sony platenmaatschappij in een hotel in Colombia zou logeren. Shakira wist dat dit haar kans zou zijn en zocht uit in welk hotel hij zat. Samen met haar moeder ging ze naar het hotel. Daar aangekomen zag ze de directeur van Sony en begon spontaan te zingen. Hij was gelijk onder de indruk van haar. Ze kreeg kort daarna een platencontract.

Doorbraak

Shakira's 1e album ‘Magia’ waarop een aantal liedjes staan die ze heeft geschreven tussen haar 8e en 13e was geen succes, er werden maar duizend van verkocht. In 1993 kwam haar tweede album ‘Peligro’ uit. Van dat album verkocht ze meer dan 2 miljoen exemplaren.

In dat jaar won ze de derde prijs op het toonaangevende Latin Songfestival Viña del Mar in Chili. Shakira kreeg daarna de hoofdrol in de populaire Colombiaanse soapserie El Oasis. Daarmee was haar doorbraak bij een groot publiek een feit. Muzikaal brak ze buiten Colombia als eerste door in Brazilië en Spanje.

Carrière

In 1996 bracht Shakira het album ‘Pies descalzos’ (Blote voeten) uit. Het ging ruim vier miljoen keer over de toonbank en zorgde ervoor dat ze in heel Latijns-Amerika doorbrak. In 1998 volgden de VS, Centraal-Amerika en Mexico met de cd ‘Dónde Están Los Ladrones?’ (Waar zijn de dieven?), geproduceerd door Shakira en Emilio Estefa, de echtgenoot en producer van Gloria Estefan.

De titel wijst naar gestolen teksten die Shakira zelf had geschreven. Toen ze voor dat album een Grammy Award en twee Latin Grammy Awards kreeg, was ze uitgegroeid tot een superster. Dit leidde onder meer tot een eigen aflevering van "MTV Unplugged". Deze verscheen op cd en video/dvd. Om echter in Amerika en de rest van de wereld écht door te kunnen breken wist Shakira dat ze Engels moest leren spreken en ging voor een half jaar naar England om Engels te leren.

In 2001 bracht ze haar eerste Engelstalige album ‘Laundry Service’ uit. Met dit album brak Shakira wereldwijd door. Dit album verkocht meer dan 27 miljoen kopieën wereldwijd. De nummers ‘Whenever wherever’, ‘Underneath your clothes’ en ‘Objection (Tango)’ werden wereldhits. Het idee om een Engels album te maken ontstond toen Shakira samenwerkte met Gloria en Emilio Estefan. Gloria bracht het proces op gang toen ze het nummer ‘Ojos así’ afkomstig van ‘Dónde Están Los Ladrones?’ vertaalde. Voor het album ‘Laundry Service’ vertaalde Gloria Shakira's ‘Suerte in ‘Whenever wherever’.

In juni 2005 bracht Shakira weer een geheel Spaanstalige cd uit, ‘Fijación Oral vol. 1’. Ze is een van de weinige artiesten die met een Spaanstalige cd wereldwijd succes heeft. De single ‘La Tortura’, waarop ze samenwerkte met de Spaanse zanger Alejandro Sanz, werd een wereldhit. Aansluitend bracht ze het Engelstalige ’Oral Fixation vol. 2’ uit waarop een aantal van de nummers van vol.1 vertaald te horen zijn.

In 2006 brengt Shakira de grote wereldhit ‘Hips Don’t Lie’ uit. Dit nummer maakte ze samen met Wyclef Jean. Van dit nummer zijn ruim 3 miljoen exemplaren verkocht. In de clip gebruikt Shakira een handelsmerk van haar, het buikdansen. Shakira was vier jaar oud toen ze met buikdansen begon. Ze leerde het van haar oma.

Begin 2007 kwam Shakira samen met Beyoncé met de single ‘Beautiful Liar’. Dit nummer kwam in Nederland op 1 te staan. Daarmee is het de eerste nummer 1 hit van Beyoncé en de vierde van Shakira in Nederland.

Stijl

Shakira heeft een stijl ontwikkeld die Latijns-Amerikaanse stijlen zoals tango en salsa combineert met rock, pop en andere stromingen, waaronder Arabische muziek. Buikdansen is een kenmerkend onderdeel voor Shakira's optreden. Op het album Fijación Oral (2005) laat Shakira een jaren '80-geluid horen en is ook de invloed van reggaeton en dancehall merkbaar. Ook liet ze zich inspireren door  bossanova en Frank Sinatra.

In juni 2009 komt de nieuwe single ‘She Wolf’ uit, in het Spaans 'Loba' genoemd. Het gaat over iets dat zich schuilhoudt in Shakira dat zich wil laten zien zoals ze zich van binnen voelt. Hierop volgen nog een aantal singles. Voor de videoclip bij het nummer ‘Gypsy’ (Spaans: Gitana) nam Shakira een videoclip op met Spaanse toptennisser Rafael Nadal in Barcelona.

Waka Waka

In 2010 zong Shakira het nummer ‘Waka Waka (this time for Africa)’ bij de opening van het Wereldkampioenschap voetbal 2010 samen met de Afrikaanse band Freshly Ground.

Het nummer werd het bestverkochte WK-lied ooit en was, op twee na, de meest bekeken videoclip op Youtube.

In 2011 kreeg Shakira een ster op de Hollywood Walk of Fame.

Muzikale samenwerking

Naast de samenwerking met Emilio en Gloria Estefan, Alejandro Sanz en Beyoncé heeft Shakira inmiddels samen gezongen met onder andere Celine Dion, Cher, de Dixie Chicks, Anastacia, Stevie Nicks en Mercedes Sosa.

Filantropie

Shakira spant zich ook in voor goede doelen. Zo helpt ze met haar stichting Pies Descalzos straatkinderen in Colombia. Ook is Shakira goodwill-ambassadeur voor Unicef en activist voor ALAS (America Latina en Accion Solidaira). In diverse landen die zwaar getroffen werden door bijvoorbeeld natuurrampen probeert Shakira hulp te bieden, zoals met een schenking van vele miljoenen euro's voor de wederopbouw na natuurrampen in Peru en Nicaragua.

Persoonlijk leven

In 2000, ze was toen 23, kreeg ze een relatie met Antonio de la Rúa, de zoon van de toenmalige Argentijnse president. Deze president had wetten aangenomen die vervolging van verantwoordelijken voor de duizenden verdwijningen onder de Argentijnse dictatuur vrijwel onmogelijk maakte. Vandaar dat zijn zoon, die verantwoordelijk was voor zijn campagne omstreden was. Deze verhouding die 10 jaar duurde werd breed uitgemeten in de Zuid-Amerikaanse media. Antonio was een goede advocaat en onderhandelaar. Zo wist hij een megadeal voor Shakira binnen te slepen voor 10 jaar optreden tegen een bedrag van 70-100 miljoen dollar.

In 2010 zetten ze een punt achter hun relatie. Enkele maanden later werd ze gespot met de Spaanse voetballer Gerard Pique, waarna ze na vele speculaties eindelijk een einde maakte aan alle roddels door hun relatie te bevestigen via Twitter. Inmiddels heeft ze samen met Pique twee zoontjes.


Copyright - Disclaimer - Privacy

Geplaatst door : Zahaira

Betrokken organisaties

Shakira


 Meer Latin nieuws

Our Latin thing in Oosterpoort Groningen

Op 19 april komt De Oosterpoort tot leven met de betoverende klanken van Our Latin Thing met onder andere Tromboranga.

Argentijnse film: Synopsis Los Delincuentes

Morán, een bankmedewerker in Buenos Aires, heeft een riskant plan bedacht om zichzelf en zijn collega Román te bevrijden van hun slaafse beroepsleven.

Advertorial

Fotografiereis naar Havana en Vinales, Cuba

All-inclusive Zomer dansreis naar Portugal

Vanuit het zonnige Portugal hebben wij leuk nieuws voor het Latin-Magazine!Een all-inclusive Zomer Dansweek met kennismakingsworkshops Salsa/Merengue/Bachata van 2 t/m 8 juli 2024.

10th Amsterdam Spanish Film Festival

The launch event of the much-anticipated 10th Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) is set to kick off with the gripping and poignant Spanish film "Calladita" (The Quiet Maid) as its opening feature

Flamengo gitarist Alejandro Hurtado komt naar Nederland

Flamengo gitarist Alejandro Hurtado, komt van 20 mei tot 27 mei naar Nederland.

Advertorial

Get ready to set the dance floor on fire at SALSA MADHOUSE XXL

Het Uur van de Wolf: Cesária Évora – Diva op blote voeten

Ze wordt ‘de diva op blote voeten’ genoemd, maar wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag.

Nieuw album: va El Pony Pisador

El Pony Pisador gaat in première met zijn verwachte album "Ocells."

Rotterdam Unlimited Zomercarnaval 2024 zonder podiumprogramma, maar mét straatparade

De organisatie van Rotterdam Unlimited Zomercarnaval heeft besloten om in 2024 alleen een straatparade te organiseren en geen festival op vrijdagavond en zaterdag te organiseren.

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

Salsa Madhouse Triomfantelijke Terugkeer naar Rotterdam’s Maassilo

Salsa Madhouse’s MADHOUSE: Een Triomfantelijke Terugkeer naar Rotterdam’s Maassilo

Reijer Klopman (oprichter Latinnet/world) over Richard

"Geheel onverwacht", "Veel te jong": het zijn allemaal clichés, maar de harde waarheid.