Op reis naar.. Cuba, Mexico, Belize, Guatemala...

Delen via Whatsapp  

vr 22 november 2019 - vandaag is het 01-02-2023

Degene die mij kennen weten dat ik een Cuba, met name Havana, fanaat ben. Dat ik sinds vorig jaar een fotografie reis organiseer naar het mekka voor de fotografen. Dat ik nu waarschijnlijk een geheel verslag schrijf van mijn belevenissen in de parel van de Caraiben, en dat ik hoogstwaarschijnlijk weer behoorlijk wat concerten heb bezocht om nu lyrisch te schrijven over de nieuwe muziek en de fantastische shows...

Niets is minder waar, natuurlijk heb ik dit jaar weer een fotografiereis naar Havana georganiseerd. Heb ik de straten afgestruind op zoek naar het perfecte plaatje. Waar ik samen met het dansteam van Karelia Despagne “Tierra Kaliente” een hartstikke leuke shoot had in het oude Havana en als slagroom op de taart, dit jaar de reis ook heb uitgebreid naar de Vinales, het prachtige gebied op nog geen drie uur van Havana, alwaar je een oase van rust en groen beleeft en waar je heerlijk kan paardrijden tussen de tabaksplantages (wat we ook hebben gedaan).

Ook daar wel de nodige avonturen beleefd zoals o.a. mijn rit naar de stad Pinar del Rio waar ik een fotoshoot had met Lachy y la Suprema Ley. Een dag en wederom een reis om niet te vergeten.

Tierra KalienteLachy y la suprema ley

Nadat de reis ten einde was ben ik samen met mijn partner op het vliegtuig gestapt om naar Cancun te vliegen. De eerste drie nachten verbleven we op een toplocatie incl. Privé zwembad in het stadje Tulum in een huis aan de rand van de jungle. Daar hebben we veel “wildlife” gezien en gehoord, waaronder een bezoek van een ware schorpioen die ons van boven de ingang welkom heette.

Tulum heeft ook een Maya oudheid met dezelfde naam. Nadat je daar vandaan komt kun je door naar het strand waar je heerlijk kan snorkelen. Dit hebben wij natuurlijk niet aan ons voorbij laten gaan en, ondanks dat de zee niet heel kalm was, hebben wij een schildpad en vele roggen mogen aanschouwen.

Ons volgende deel was Belize, geen idee waarom? Ik geloof dat ik het een keer op de kaart heb zien staan en het leek mij een mooie gelegenheid om daar eens naartoe te gaan. Met de nachtbus (je moet wel wakker kunnen blijven want hij vertrekt pas om 1:50) en een rit waar je niet echt de mogelijkheid krijgt, vanwege de vele stops en diverse mensen die instappen, om te slapen. Na  ongeveer 6,5 uur ben je dan bij de grens. Daar mag je samen met je bagage langs de grens controle dat vergeven is van muggen. Vele bulten later mochten wij weer in de bus om naar Belize stad te gaan.

 Belize stadCaye Caulker

Belize stad is niet een plek waar je heel lang wil blijven en dat doen de meeste mensen dan ook niet. Wij kozen ervoor om een dag naar Caye Caulker te gaan en werden daar opgewacht door Percy die ons, na een kleine instructie, alleen de split (ontstaan door een orkaan waardoor het eiland in tweeen is gedeeld) liet overzwemmen.
De heenweg naar de overkant was best te doen, ondanks de sterke stroming.

De terugweg was wel wat hachelijker. De stroming zorgde ervoor dat, toen ik dacht naar de kant te zwemmen, ik tot de conclusie kwam dat ik steeds verder de zee op dreef. Mijn eerste reactie was natuurlijk zo hard mogelijk terug te zwemmen maar dat geeft geen enkele soelaas, ik bleef op mijn plek in de zee. Na mijzelf even toe te spreken niet in paniek te raken heb ik mijzelf op mijn rug gedraaid (vanwege meer kracht) en heb mijzelf weer terug naar de kant gekregen. Achteraf hoorde wij dat Percy ons wel in de gaten hield en zag dat ik (met name) mezelf wel wist te redden. Of hij inderdaad een boot had gestuurd om ons te redden (zag er geen) blijft een vraag waar ik denk ik liever geen antwoord op krijg.. Caye Caulker is een prachtig eiland,  heel laid back, je waant je terug in de tijd en zeker een plek om naar terug te gaan, al weet ik niet of ik nog ga snorkelen in de split 😊

De volgende stop werd het rustige stadje San Ignacio, dicht tegen de grens van Guatemala (dat was mijn eindbestemming). Hier had ik een enorm leuke Cabania gevonden midden in de jungle aan de rivier. De dag van aankomst werden we al getrakteerd op de aanwezigheid van Toekans, gieren, kolibries, een soort van Capybara, papagaaien, witsnuitneusbeer maar jammer genoeg (alhoewel) geen zeldzame Jaguar of Poema.

Het wakker worden in de Cabana was een waar feest met een kakafonie van allerlei vogels en wellicht andere dieren.

 Tikal witneussnuitbeer Maya tempel Tikal Guatamala

 

Mijn verjaardag was een mooie gelegenheid om naar Tikal in Guatemala te reizen. Met een prive gids die met ons in zijn eigen auto naar de grens reed en na de grens controle in Guatemala samen met ons in een Guatemalese auto stapte incl. Chauffeur konden wij onze weg vervolgen. De reis op zich was sowieso al een enorm cadeau omdat het een dag eerder niet mogelijk was geweest om deze te maken. Bij de grens van Guatemala waren de dag ervoor vreedzame demonstraties vanwege het feit dat men al een maand geen water had. Gelukkig voor hen (en een klein beetje voor ons) is er een pomp geinstalleerd en hadden de mensen weer toegang tot het kostbare vocht.

Na een kleine twee uur kwamen wij in Tikal aan. Een prachtige oude maya stad midden in de jungle. Wij waren heel blij met onze gids Hugo, die zelf als Maya in Guatemala is geboren en woonachtig is in Belize, die elke vraag van ons kon beantwoorden. Zonder deze man hadden wij een heel groot deel gemist. Onze gids was letterlijk een wandelende encyclopedie!

Als laatste hebben wij de hoogste tempel (70m) beklommen. Op de een nalaatste trap kwamen wij in een enorme Tropische stortbui terecht. Natuurlijk wilden wij ons niet laten tegenhouden door wat regen, en nadat het leek alsof het wat minder werd, hebben wij de laatste twee trappen genomen en kwamen op de top van de tempel.
Wat wij daar zagen was adembenemend mooi. Zover het oog kon zien was er oerwoud waaruit een enorme damp opsteeg veroorzaakt door de regen. Dit was de trip meer dan waard!

Na een heerlijk bbq ergens bij een restaurant ergens in een dorpje in Guatemala 😊 werd het weer tijd om terug te gaan naar Belize en ook om weer terug te reizen naar Cancun om het vliegtuig terug naar Havana te nemen.
De laatste twee dagen Havana werden natuurlijk besteed om de nodige rum in te slaan en om toch nog, in ieder geval, een concert te bezoeken. Het werd Manolito y su Trabuco in Casa de la Musica Miramar. Een  avond als afsluiter van een heerlijke reis.

Straatleven Havana, Cuba Bucanero rush in Havana 

Tot slot nog wat wetenswaardigheden:

Belize:
Mooi land, vriendelijke mensen, men spreekt Engels (ook wel handig) en men houdt van reggae 😊
Het land staat bekend om de flora en fauna, en voor de snorkelaar en duikers, het een na grootste rif van de wereld (na the great Barrier in Australie) en vanwege The blue hole (een zinkgat midden in zee).
Belize is vanuit Nederland jammer genoeg niet direct aan te vliegen. Beste is om een reis naar Belize te combineren met Mexico of Guatemala.

Wanneer je richting San Ignacio gaat dan kom je in de jungle. Daar kun je met enige regelmaat dieren zoals Toekans, brulapen, spin apen en met een beetje geluk ook tapirs vinden.

Mexico:
Prachtige natuur, lekker eten, vele oudheden en prachtige (ook heerlijke vanwege het zeer koude water) Cenotes. Perfecte plek om te duiken en snorkelen.
Het schiereiland Yucatán in Mexico heeft ontegenzeggelijk prachtige stranden rond Cancún, Playa Del Carmen en Tulum.
Cenotes zijn natuurlijke zwemgaten gevormd door de ineenstorting van poreus kalksteen gesteente, dat een geheime ondergrondse wereld van grondwaterpool onthult
Voor Maya oudheden zijn er diverse sites waaronder: Tulum, Coba en chichen itza. 

Hoe daar te komen?

Tui vliegt enkele keren per week naar Cancun. Verder reizen kan heel gemakkelijk met de bus maatschappij ADO

Guatemala:

Ik heb er voor gekozen om via Belize een dag naar Tikal te gaan. Tikal is denk ik een van de mooise Maya sites die je kunt bezoeken. Wij namen een gids mee vanuit Belize maar je kunt ook op eigen houtje. Hou er rekening mee dat je met een huurauto niet de grens over mag, dus waarschijnlijk is een bus het beste alternatief. Toen wij er waren was het rond het grensgebied onrustig. Guatemala kan op sommige plekken onveilig zijn, informeer goed voordat je er naartoe gaat.
Ander alternatief is om te verblijven in Guatemala zelf. De stad Flores ligt het dichtsbij Tikal. Je kunt vliegen op Guatemala stad en vandaar met de bus naar Flores.

Tikal Guatemala

En last but not least nog paar dingen over Havana:
Nog steeds een walhalla voor de fotograaf

Casa de la Musica Galliano (centro) is nog steeds dicht en Miramar heeft maar 1 in plaats van 2 concerten per dag (om 22:00) . Bellen is het meest verstandige omdat er vaak een andere artiest staat dan aangekondigd.
1830 is dicht
Pinnen is nu best te doen mits je een ING pas hebt (zoals ik) dan kan je geen kant op, maar met een credit card van de ING kan het weer wel. Wees verstandig en check bij je bank of het kan voordat je naar Cuba reist.
Heineken is beter verkrijgbaar dan Cuba's eigen bier Bucanero, maar als het er is dan wordt het groots ingeslagen (zie foto)

Salut!

 


Foto's © Minou Spits (alleen te gebruiken na specifieke toestemming)
Wil je meer weten over de fotografie reis naar Havana, Cuba bezoek dan de website www.fotograafminou.nl of www.fotocursusnederland.nl

 

Ps: Casa de la Musica  Galliano schijnt weer open te zijn

Copyright - Disclaimer - Privacy

Geplaatst door : Minouspits

 Meer Latin nieuws

Een culturele reis naar Cuba: dansen en Spaans leren

Cuba staat voor velen op de bucketlist van droombestemmingen voor een heerlijke..

Benefiet voor Cuba met Elito Revé y su Charangon

Op 31 maart vindt er een groot Benefietconcert plaats in Amsterdam tijdens de 3de editie van het Cuban Latin Festival. (NL/ES)

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

Zondag 22-01-2023 Salsa proefles voor beginners en basis

Vanaf 15 januari starten we met een nieuwe beginnersgroep Salsa met Salsa Rolf. Rolf ..

Films uit Latijns-Amerika op IFFR 2023

International Film Festival Rotterdam 2023 is weer terug van 23 januari tot en met 5 februari 2023. Veertien dagen lang biedt ..

Casa Latina: ¡Bienvenidas nuevas amigas!

Casa Latina is een serie van ontmoetingen met Latina’s in Nederland. Van januari tot en met juni zullen er op zeven zaterdagen..

Advertorial

Benefietconcert - Cuba - Elito Revé y su Charangón 31-03-2023

Latin Magazine Editie december 2022

Wat verlangen wij weer naar het zomerse zonnetje. Dat we het met dit weer voorlopig moeten doen staat buiten kijf, maar we willen voor jullie toch het zonnetje weer naar binnen brengen met de nieuwste editie van Latin-Magazine.

Vr 30 dec 2022: Back to the 80ts/90ts Antillean Style in Rotterdam

Exotic-Events presenteerd op vrijdag 30 dec, Back to the 80ties / 90ties Antillean Style in Club_Clare, Coolsingel 18, Rotterdam (voorheen Nora Nora of naast Stadhuis).

Vr 23 dec 2022: Exotic Nights Rotterdam in Rotterdam

Nu Exotic-Events zijn feesten kan geven in Club Clare, Coolsingel 18, Rotterdam..

Waarom je de Dominicaanse Victor Herrera in de gaten moeten houden

Soms hoor je muziek waarvan je denkt: hey, who this? Nederland barst namelijk van het..

Summer Breeze Latin Night - The Winter edition

Na een heerlijke zwoele zomer met 14 donderdagen keert Summer Breeze op ..