Hoe proef je Rum?

Delen via Whatsapp  

zo 20 januari 2019 - vandaag is het 07-10-2022

Hoe proef je Rum? Dat is niet zo’n eenvoudige vraag als je denkt. Er zijn veel manieren om dingen te proeven en net als bij rum doen velen dat op hun eigen manier en sommigen zeggen dat hun manier de enige juiste is (ja ja snobs). Hoe ik proef is natuurlijk ook niet de “enige, echte” manier maar wel de manier die ik prefereer.

Naar mijn idee begin je gewoon aan de basis en bekijk je zelf wat je gemakkelijkst, leuk of lekkerst vind en vergeet niet dat smaken verschillen en dat iedereen heel wat ander kan proeven dan wat jij proeft.

Hoe proef ik?

Eerst even de kleine theorie. Ik beoordeel ik de rum op zijn evenwicht op basis van bitterheid, kruidigheid, zoetheid, zuurgraad .... de sleutel tot proeven is eerst de nuance toelaten om zichzelf te presenteren ... dan actief en methodisch naar gemeenschappelijke smaken te zoeken en te identificeren.

Bijvoorbeeld: "Ik proef een algemene zoetheid die hint op fruit. Ik probeer het nauwkeuriger op te splitsen: is het een citrus smaak? Steenvrucht? Meloen? Bessen? Als ik eenmaal het gevoel heb dat ik in staat ben om de familie van vruchten met vertrouwen te kunnen identificeren, zal ik proberen, indien mogelijk, om het verder te identificeren aan een specifieke vrucht. Proef ik bijvoorbeeld citrus, is deze dan licht zurig, zoet of juist fris? Is deze licht zurig dan ga ik verder, is het citroen, limoen, pomelo, kumquat, etc.

De Praktijk:

Uiterlijk

Het eerste waar je op moet letten bij het proeven van een nieuwe rum is hoe ziet die eruit? Houdt hiervoor het glas iets scheef in het (zon)licht en let op de kleur, is het helder of troebel, licht, goud, koper, brons, stro of donker, etc.  dit kan je helpen om je brein klaar te stomen voor wat er komen gaat!

Houdt het glas weer rechtop en zie hoe de rum weer naar beneden zakt in het glas en let op de “tranen” of “benen” die het achterlaat, dit geeft de viscositeit van de rum aan. Hoe dikker de benen, hoe meer viscositeit. Full bodied rum heeft dunnere tranen dus als dat is wat je het liefste hebt, zoek dan naar die eigenschap! (helaas worden ook middelen gebruikt om het juist dikker of dunner te maken en kan het dus erg tegenvallen of juist meevallen)

Ruiken

Meestal aangeduid als "nosing" dit is waar je de rum ruikt om te genieten van die heerlijke aroma's. Korte snelle snifjes zijn het beste om verschillende aroma's vast te leggen en het is verstandig om in/aan de fles te snuiven wanneer deze voor het eerst wordt geopend, daarna schenk je de rum in een zogenaamde “Sniffer” en laat je de rum even ademen zodat de geuren beter vrijkomen. Volgens de geleerden heb je ongeveer 9 seconden voordat je neus het opgeeft en stopt met het opmerken van geuren, dus probeer de geuren snel te identificeren.

Zelf gebruik ik altijd de "topsnuif", waarbij je de originele noten krijgt, dan de rum ronddraait (niet walsen zoals wijn!) en je neus er weer dieper in doet voor de secundaire subtielere aroma's.

Proeven

De eerste slok is altijd een beetje een schok voor de tong, dus neem een ​​klein slokje om je tong even te laten wennen, zodat je je vervolgens op de smaken kunt concentreren.

Impressies:

Neem een ​​tweede, langzamere slok en laat de rum rond je mond zweven, zuig door je tanden (zonder te knoeien natuurlijk) wat lucht, zo wordt de smaak iets anders en helpt om je neus meer aroma's te kunnen identificeren. Hier wil je zoeken naar zoetheid, bitterheid, kruidigheid en zuurgraad. Noteer wat je waarneemt, en ga op zoek naar de vele verschillende smaken.

Body:

Neem vervolgens nog een slok en let op de consistentie van de rum, is het glad, licht, stroperig? Verbetert het, verminderd het of blijft de smaak hetzelfde? Vergelijk dit met wat je met je 2e slok hebt geproefd.

Finish:

Slik de rum door en let op de nasmaak. Hoe snel verdwijnt het? Brandt het na in de keel, is het zacht in de keel (dit proef je dus alleen als je het doorslikt) Verschijnen er meer smaken, verdwijnen er smaken, is de smaak gelijk weg of blijft deze lang hangen?

Door proeven:

Er zijn manieren om rum door te proeven en nog meer aroma's en smaken te identificeren. Twee populaire methoden zijn met een klein scheutje water, of over ijs, die de intensiteit van de sterkere smaken en aroma's vermindert, waardoor er andere en lichtere aroma’s doorkomen.

En zo ga je de hele avond door…….. Helaas wordt volgens de geleerden na het proeven van 6 glazen je smaak minder, dus neem je tijd.

Ga er niet vanuit dat je gelijk alle smaken kan detecteren, dat is namelijk niet zo heel eenvoudig en heeft best wel wat training nodig. Vaak herken je wel iets maar weet je niet wat, totdat iemand het zegt en proef je juist wat omdat iemand dat zegt.


Wil je een persoonlijke instructie? Wij staan 25 mei op ClubRum te Rijswijk. Kom gewoon even aan en ik laat je de verschillen proeven.

Copyright - Disclaimer - Privacy

 In deze januari 2019 editie van het Latin-Magazine onder andere:

Afro Cuban All stars naar Amsterdam

Op woensdag 27 februari komt de legendarische Cubaanse latin band Afro-Cuban All Stars naar Q-Factory Amsterdam.

2nd Annual Curadise Dance Xperience

Welcome to the 2nd Curadise Dance Xperience from May 22nd – 26th 2019. The Latin and Afro dance holiday that will..

Advertorial

Raulin Rodriguez and Yiyo Sarante in concert 11-11-2022

Hoe proef je Rum?

Hoe proef je Rum? Dat is niet zo’n eenvoudige vraag als je denkt. Er zijn veel manieren om dingen te proeven en net als bij..

Tips & Tricks voor zweetproef make-up

Make-up tips voor een onberispelijke en blijvende uitstraling. En wil jij een make-up metamorfose winnen? Lees dan snel verder.

Nostálgico Puerto Rico - Plenas, guarachas, boleros et Chansons Jibaras 1940-1960

Het Franse label Buda Musique komt met een schitterende compilatie van nummers van Puerto Rico uit de periode 1940-1960.

Advertorial

FUEGO FESTIVAL - 4 Areas / 11 Workshops / Best DJs 08-10-2022

NOLITA GOLDING SOULFUL LATIN

Nolita Golding new single & video releasewith Latin Grammy-nominated Tony Succar & LUKAS winner Alex Wilson  

Meet Stanley Alejandro Clementina

Dit jaar lijkt muzikaal een mooi jaar te worden voor multi-instrumentalist Stanley Alejandro Clementina.