Dans de jaren eraf!

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Messenger Delen via Facebook  

wo 14 augustus 2019 - vandaag is het 19-04-2024

Dans de jaren eraf! Dit klink als sprookje in de oren of als titel van een goede roman... maar geloof me, het is waar, het kan echt. Dansen is gezond, maakt gelukkig en verbetert je seksleven. En iedereen kan het. Wie wil dit nu niet?

Door te dansen voel je je jong en blijf je jong. Tijdens het dansen gaat het namelijk vooral om de creatieve bewegingen die je lichaam maakt. Met dansen train je verschillende spiergroepen. En door het ritmisch bewegen maak je je hoofd leeg.

Wat gebeurt er nou precies met je hersenen als je danst?

Tijdens het dansen komt het gelukshormoon endorfine vrij waardoor je je automatisch beter voelt. Iemand die minstens eenmaal per week danst, heeft een grotere kans op een gelukkig en evenwichtig leven. Uit onderzoek van psychologe Cynthia Quiroga Murcia van de universiteit van Frankfurt blijkt dat dansen ook stressverlagend werkt doordat het stresshormoon cortisol afneemt wanneer je danst. Hier speelt vooral de muziek een grote rol in. Met dansen kun je je snelheid trainen. Maar dan moet je wel op muziek dansen. Je reageert namelijk op de ritmes. Het is dus belangrijk dat je een goed reactievermogen hebt.

Nou hoor ik u denken ah… het maakt dus niet uit wat ik dans? Enigszins klopt dit wel.

Maar het beste is om een muzieksoort te kiezen waarbij u zich goed en ook prettig voelt. Dus het moet vooral bij u passen.

Psychologe Cynthia Quiroga Murcia benadrukte hierbij ook het dansen van de tango. Dit zou voor minder stress zorgen en meer zin in seks stimuleren. Dit blijkt uit onderzoek. De psychologe onderzocht voor haar proefschrift de hormoonconcentratie van 22 dansparen voor en na het dansen van de tango. En wat bleek? Na het dansen van de tango bleek het hormoon cortisol, dat stress veroorzaakt, afgenomen en de hoeveelheid testosteron toegenomen. Testosteron verhoogt de zin in seks.

Om erachter te komen of de wijziging in de hormoonconcentratie vooral door de muziek of door het dansen wordt veroorzaakt, werd de paren gevraagd ook te dansen zonder muziek en zonder elkaar aan te raken.

De muziek bleek vooral stressverlagend te werken. Door de aanrakingen tijdens het dansen nam de zin in seks toe. Volgens de onderzoekers kan het dan ook zeer nuttig zijn om op tangodansles te gaan om je relatie nieuw leven in te blazen. Maar dit klinkt allemaal te mooi om waar te zijn toch? Zo denken de meeste mensen tot ze zelf het dansen ontdekken.

Het mooie is ook dat dit geldt voor zowel jongeren als ouderen. Voor jongeren is het dansen een sociaal platform, een plek waar je nieuwe mensen ontmoet die samen een gezamenlijke passie delen, gezellig sporten en calorieën verbranden. Onderzoek van de Amerikaanse Mayo-kliniek toont aan dat een beetje danser evenveel calorieën verbrandt als iemand die even lang wandelt, zwemt of fietst. Een avondje dansen is dus een aangename manier om al die extra energie kwijt te raken.

Voor ouderen is dansen een goede aanrader om de botten sterk te houden. De zijdelingse bewegingen die je maakt bij een dans versterken botten die je gewicht dragen. Ouderen die regelmatig dansen, hebben minder last van osteoporose.

Met het dansen verbeter je een heleboel in je lijf, je geluk, snelheid, uithoudingsvermogen, coördinatie, geheugen, bloeddruk.

Ook bewezen is dat je dit met het dansen van Latijns-Amerikaanse muziek zoals de Salsa, Bachata, Merengue allemaal net iets sneller bereikt.

Dus waar wacht je nog op? Dansen maar!


Copyright - Disclaimer - Privacy

 In deze zomer 2019 2019 editie van het Latin-Magazine onder andere:

Ziko`s XXL Party - Salsa Bachata Zouk (Summer edition)

Na een geweldig en verrassend groot succes van de zomereditie in juli, organiseren we..

Summer Breeze end of season party 2019 with Tromboranga in concert in Amsterdam

Advertorial

Fotografiereis naar Havana en Vinales, Cuba

Rumbaristas - Rumbaristas

Rumba, ska, tarantella, cumbia en balkan-invloeden zorgen ervoor dat de Belgische groep Rumbaristas 100% garantie geven..

Dans de jaren eraf!

Dans de jaren eraf! Dit klink als sprookje in de oren of als titel van een goede roman... maar geloof me, het is waar, het kan echt.

De Netflix film Roma

Toen deze film vorig jaar uitkwam trok het in eerste instantie mijn aandacht totaal niet. Ik kom zelf ook uit Zuid-Amerika en heb dit...

Advertorial

Playa cafe Waalzicht

De geschiedenis van de frisse zomerse rum cocktail Daiquiri

De Daiquiri is nauw verwant aan de Canchanchara, een 19e-eeuwse Cubaanse..