Een andere Curaçao 'Mi casa es tu Casa'

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Messenger Delen via Facebook  

wo 5 juli 2017 - vandaag is het 18-04-2024

Hoe leer je het Caribisch eiland Curaçao, haar bevolking en de uitgaansscene beter kennen? Door met een rasechte Curaçaoënaar op te trekken. Dit doen we met de muzikant Edsel ‘Payo’ Juliet. We volgen hem al een tijdje op Facebook en vroegen hem ons te gidsen om zo een ‘ander Curaçao’ te leren kennen.

We spreken een dag na zijn optreden bij Komomo Beach af, maar besluiten hem te verrassen bij dit optreden. Een betere start van ons verslag kunnen wij ons niet indenken. Deze rasmuzikant weet in een mum van tijd alle aanwezigen op de dansvloer te krijgen. Een prachtige zonsondergang, vriendelijk personeel en heerlijk eten, maken de avond af.  Het valt ons op dat Edsel niet alleen muziek maakt -hij zingt en speelt drie muziekklanken, piano, bas en blazerspartij op de keyboard- maar ook een rasechte entertainer is. Regelmatig krijgt hij de lachers op zijn hand. Zijn slogan: ‘Party Music with a twist of comedy’ maakt hij meer dan waar. We spreken een mooi geklede dame aan die continu zit te lachen. De dame in kwestie heet Sonia: “Ik ben echt een fan van Edsel. Alleen al als ik hem zie moet ik lachen en dan zijn muziek en teksten…. in één woord master, geweldig. Wat een gave heeft deze man”. Wij verheugen ons op een eilandtour met Edsel.

Plezier in het leven
Edsel Juliet is een kleurrijke verschijning: “Ik ben een vrolijk mens en houd nu eenmaal van kleurige combinaties en accessoires zoals bril en horloge. Ik zie graag dat mensen plezier in het leven maken en dat is hetgeen ik ook met mijn muziek probeer over te brengen. Ik speel graag met woorden en zoek de grens van mijn moedertaal op in mijn composities. Bijvoorbeeld Goed om in huis te hebben (2016) is in het Papiamento Bon pa tin den kas, en sommigen zien daarin dat ik naar de edele delen van een man verwijs maar dat bedoel ik helemaal niet. Het nummer gaat over een lava-lamp”, aldus een lachende Juliet.

Hij vertelt over zijn jeugd en hoe ze in de jaren 70 gestart zijn met muziek. Edsel: “We waren populair en hadden een heleboel fans. Vooral vrouwen.…..” , aldus een lachende Edsel. Via deze optredens verdiende hij al vroeg geld, zijn moeder spaarde dat geld en daarmee kon zijn eerste auto kon kopen. “Een mooie jeugd dat in het teken stond van familie en muziek.” Aan Tipiko Juliet kwam een eind toen broer Kenneth voor verdere studie naar Nederland vertrok. Edsel en twee andere broers bleven actief in de muziek.

Edsel componeert zijn eigen liedjes. Zijn inspiratie zegt hij te halen uit alledaagse situaties en regelmatig zoekt hij de stilte op. Edsel woont in principe in Nederland maar zijn vrouw wilde dichter bij haar 96-jarige moeder zijn en nu zijn ze een paar maanden van het jaar op het eiland. “Het voordeel is dat ik hier kan optreden en doorwerken. Er gebeuren genoeg dingen op het eiland om mijn inspiratie vandaan te halen.  Ik zwem vrijwel dagelijks, het liefst bij Caracasbaai waar ik na een frisse duik voor een koffie, broodje of warme hap bij mijn goede vriendin Poppy van de strandtent Pop’s Place terecht kan. Poppy waardeert de vriendschap met Edsel: ”Zijn aura en mijn aura hebben een klik, mijn baby.”

Ook de stranden op Banda Bou (het platteland)zoals Daaibooibaai, Knip, Santa Cruz bezoekt Edsel graag. “Het begint al met het ritje ernaartoe, de begroeiing, het heuvelachtige landschap en de authenticiteit van de bewoners raken mij iedere keer weer. Deze kant van het eiland is zo rustgevend. Mensen kennen mij als druk, uitbundig maar dat is de entertainmentkant. Er is een kant die weinig mensen kennen. Ik ben vrij spiritueel, geloof op mijn manier en kan intens genieten van kleine dingen.”

Vaste prik wanneer hij bij Banda Bou is, is een stop bij Toko Willibrordus gelegen bij het pittoresk gelegen dorp Sint Willibrordus. Toko Willibrordus is meer dan een toko; je kunt er je kleine dagelijkse boodschapjes halen maar ook eten en in het weekend is er live-muziek. Toko Willibrordus, één van de plekken waar Edsel optreedt, biedt uitzicht op de gedroogde zoutpannen waar prominent Williwood pronkt. Williwood een omgevingsproject is, waarbij nauw samen wordt gewerkt met hotels, strandtenten en (villa)wijken in het dorp Sint Willibrordus om bekendheid te te geven aan deze omgeving.
Marfa is een bevlogen innoverende zakenvrouw. “Onlangs is de Williburger gelanceerd, een burger van geitenvlees. We werken aan de licenties zodat ook andere bedrijven de burger in hun menu kunnen opnemen. “

Curaçao by night
Het eiland staat bekend om zijn bruisend nachtleven. Iedere avond is er wel wat te doen, zijn er veel eetgelegenheden en vooral veel live-muziek. “De concurrentie op zo’n klein eiland is natuurlijk groot maar dat vind ik juist goed. Het houdt mij scherp en daarom zorg ik ervoor dat mijn show onderscheidend blijft van de rest. Ik verkoop plezier en vind het belangrijk dat mijn muzikanten dat ook uitstralen. Komt er ook nog bij dat ik alleen maar eigen werk speel en vaak in het Papiamento.” Volgens Edsel is het een kwestie om op zo’n manier verhalen te vertellen dat iedereen via muziek aanvoelt wat je bedoelt. “Vaak leg ik wel kort uit waarover het gaat maar als de beat goed is volgt de rest vanzelf en al gauw kan men het meezingen en vooral meedansen.”

De uitgaanslocaties waar Edsel graag komt zijn talrijk en divers: Pietermaai, Otrobanda Rif Fort, Boulevard, Caracasbaai. We bezoeken onder meer bij Pietermaai JazzCafé Miles, Club 27, Ginger en Mundo Bizarro. Wat opvalt dat veel mensen Edsel kennen en hartelijk groeten. Bij Mundo Bizarro vertelt Edsel: “Pietermaai was heel vroeger een mooie buurt met statige panden. Na vertrek van bedrijven en oorspronkelijke bewoners raakte de wijk verpauperd en werd het plek voor junkies.  Maar nu hebben projectontwikkelaars het aangepakt en is het nu een bruisend plek waar wonen, uitgaan, kunst en cultuur, samenkomen. Ze zijn nog steeds bezig, als je goed oplet zie je nog wat vervallen panden.”
Wim Boereveen zit met restaurant/club Mundo Bizarro in één zo’n gerestaureerde pand.  Prachtige muurbeschilderingen en de sfeer doen de naam Mundo Bizarro eer aan. We wanen ons even in Cuba door de band dat daar optreedt: de legendarische Mafalda Minguel met haar zoon Arnell Salsbach en op de bas de Cubaan Ernesto Paz.

Via de pontonbrug Emma lopen we naar Rif Fort Otrobanda. Daar speelt muzikant en vriend Gino en wordt er volop gedanst in de openlucht door het aanwezige publiek. Edsel:  “Mij maakt het niet uit waar ik naar toe ga. Het hoeft niet persé Salsa te zijn, als het maar gezellig is. Ik ben zelf geen danser, heb ik vroeger veel gedaan. Nu gaat het mij meer om de muziek, de sfeer en bezoek mijn collega muzikanten als ik zelf geen optreden heb. Op Curaçao wonen veel bekende en goede muzikanten zoals Igor Rivas (Cubaanse trompettist), Ernesto Paz (Cubaanse bassist), Eric Calmes (bassist), Hershel Rosario (bassist), Arnell Salsbach (toetsenist), Pernell Saturnini (percussionist) ze zijn te veel om op te noemen. Maar één ding hebben ze gemeen: passie en liefde voor hun werk.”

Met onder anderen deze muzikanten werkt Edsel aan een mega muzikaal project dat 2 jaar geleden is gestart en nog niet is afgerond.  “Ruim twintig topartiesten uit de hele wereld werken mee aan dit project getiteld CUCUSA (Curaçao Cuban Salsa), een ode aan Curaçao gebruikmakend van authentieke Cubaanse muziekinstrumenten.  Drie nummers zijn al gelanceerd en dit jaar wil één van de nummers getiteld Mi Casa es tu Casa, uitbrengen. Daarin vertel ik hoe gastvrij dit eiland en de mensen zijn.”

Edsel blijkt een veelzijdige man. Naast het componeren van muziek, is hij behendig in video-editing. “Ik barst van de ideeën en werk daarom graag zelf dingen uit. Mijn laatste videoclips heb ik zelf gemonteerd om het verhaal van het liedje zo goed mogelijk te vertellen. Verhalen vertellen doe ik ook in mijn one man shows. Dit jaar staat er weer één gepland. Ik kaart op een humoristische wijze herkenbare situaties aan en houd mensen subtiel een spiegel voor.  Zoals zo’n situatie van die jongeman met dreads die we net bij de brug tegenkwamen”.

Hij verwijst naar een ontmoeting met een hippe jongere die “Tio Tio Payo (Oom)” roept. De jongen blijkt een fan van Edsel te zijn en kent vrijwel al zijn nummers. Hij is bijzonder blij zijn held in levenden lijve te ontmoeten.  De jongeman maakt ook muziek en na wat gebabbeld te hebben, worden telefoonnummers uitgewisseld. Je weet maar nooit, misschien kan ik hem eens voor La Banda Loca kan inzetten. Waarom noemt hij je oom vragen we Edsel: “Op Curaçao is plots een aantal jaar geleden een vervelende trend ontstaan dat kinderen zogenaamd uit beleefdheid, volwassenen tante en oom noemen. Ik vind dat lastig omdat ik geen familie ben en dit soms tot vervelende situaties kan leiden.  Ik heb het in één eerdere show aangekaart.”

Edsel is de tel kwijt hoeveel eigen nummers hij heeft geschreven maar ieder jaar zijn er minstens drie nieuwe nummers.” Bij Edsel draait ‘zijn Curaçao’ om de mensen, gezelligheid en vooral muziek. “Je moet bij ieder optreden ervoor gaan.  Mensen komen naar je om te genieten dus je mag ze nooit teleurstellen. Ook wanneer het gaat om het jongste Tipiko project van mijn oudere broer Kenneth waar ik aan meewerk. Kenneth is samen met vrienden gestart met Tipiko Basora Pretu en ze spelen in bejaardenhuizen en instituten voor mindervaliden om zo de mensen even een gezellig moment te bezorgen. Dit doen we gratis maar de blije gezichten maakt zoveel goed.  Muziek maakt blij en dat is wat ik verkoop: blijdschap.”



De optredens en nieuwe releases van Edsel Juliet zijn te volgen via:
EdselJuliet.com of Facebook.com/edseljuliet

Copyright - Disclaimer - Privacy

 Meer Latin nieuws

Our Latin thing in Oosterpoort Groningen

Op 19 april komt De Oosterpoort tot leven met de betoverende klanken van Our Latin Thing met onder andere Tromboranga.

Argentijnse film: Synopsis Los Delincuentes

Morán, een bankmedewerker in Buenos Aires, heeft een riskant plan bedacht om zichzelf en zijn collega Román te bevrijden van hun slaafse beroepsleven.

Advertorial

Playa cafe Waalzicht

All-inclusive Zomer dansreis naar Portugal

Vanuit het zonnige Portugal hebben wij leuk nieuws voor het Latin-Magazine!Een all-inclusive Zomer Dansweek met kennismakingsworkshops Salsa/Merengue/Bachata van 2 t/m 8 juli 2024.

10th Amsterdam Spanish Film Festival

The launch event of the much-anticipated 10th Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) is set to kick off with the gripping and poignant Spanish film "Calladita" (The Quiet Maid) as its opening feature

Flamengo gitarist Alejandro Hurtado komt naar Nederland

Flamengo gitarist Alejandro Hurtado, komt van 20 mei tot 27 mei naar Nederland.

Advertorial

Fotografiereis naar Havana en Vinales, Cuba

Het Uur van de Wolf: Cesária Évora – Diva op blote voeten

Ze wordt ‘de diva op blote voeten’ genoemd, maar wereldster Cesária Évora (1941-2011) was wars van divagedrag.

Nieuw album: va El Pony Pisador

El Pony Pisador gaat in première met zijn verwachte album "Ocells."

Rotterdam Unlimited Zomercarnaval 2024 zonder podiumprogramma, maar mét straatparade

De organisatie van Rotterdam Unlimited Zomercarnaval heeft besloten om in 2024 alleen een straatparade te organiseren en geen festival op vrijdagavond en zaterdag te organiseren.

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

Salsa Madhouse Triomfantelijke Terugkeer naar Rotterdam’s Maassilo

Salsa Madhouse’s MADHOUSE: Een Triomfantelijke Terugkeer naar Rotterdam’s Maassilo

Reijer Klopman (oprichter Latinnet/world) over Richard

"Geheel onverwacht", "Veel te jong": het zijn allemaal clichés, maar de harde waarheid.