Amor para...Krioyo Food

Delen via Whatsapp  

do 19 december 2019 - vandaag is het 28-06-2022

In de rubriek ‘Amor para….’ brengen wij iedere maand de passie van een Latin World bezoeker voor het voetlicht. Dit keer Laika, initiatiefnemer en één van de beheerders van de drukbezochte Facebook community: Ki ta kushina awe? Wat koken we vandaag? In deze community delen de groepsleden (vooral in het Papiaments) gerechten met elkaar.

Hoe ben je op het idee gekomen om deze groep op te richten?  
Ik woonde in Nederland en mijn vriendin Nina Windster belde of appte mij dagelijks met de vraag:  Wat kook je vandaag? Al pratende kwamen we een keer op het idee dat er misschien meer mensen met deze zelfde vraag worstelen. De groepspagina Ki ta kushina awe was geboren en de rest is geschiedenis. Typisch Curaçaose maar ook andere gerechten woorden door de groepsleden gedeeld ter inspiratie. De groep wordt door 3 personen beheerd. Toen ik in Nederland woonde, plaatste ik dagelijks iets maar nu ik op Curaçao zit ben ik zo druk dat ik nauwelijks aan posten toekom. Maar dat ga ik snel weer oppakken.

Je hebt overduidelijk een passie voor koken. Waar komt dit vandaan? 
Ik hou van alles wat met eten en koken te maken heeft. Als kind keek ik nieuwsgierig mee met de kookkunsten van mijn moeder. Ik wilde dan ook één ding: leren koken.   Toen ik na mijn basisschool het advies ETAO kreeg, een administratieve opleiding, was ik zo boos. Ik wilde dolgraag naar de huishuidschool om te leren koken…. Hahaha

Experimenteer je vaak met de traditionele gerechten of houd je vast aan authentieke gerechten zoals het je is geleerd?
Ik houd vast aan onze traditionele gerechten. Op zo’n manier blijven onze originele gerechten behouden. Soms experimenteer ik wel met geheel nieuwe gerechten of hapjes. Maar over het algemeen is het echt alleen maar echt krioyo.Je woont nu op Curaçao en runt je bedrijf Tenta Boka/ Mond strelend. Kun je er iets meer over vertellen?
Tenta boka ben ik in Nederland gestart. Zoals de naam zegt, maakte ik alles wat verleidelijk is voor de smaakpapillen. In eerste instantie ging het vooral om zoetigheden zoals kokada, koi lechi tentalaria en chupa bebe. Hier op Curaçao heb ik de naam aangehouden en een food truck geopend. We verkopen ‘s ochtends diverse belegde broodjes en tussen de middag local food. Momenteel wordt de food truck gerenoveerd maar vanuit huis maak ik op bestelling speciaal voor de feestdagen diverse lekkernijen.

Wat is jouw favoriet gerecht?
Het zijn twee gerechten: Yambo (okra) of kadushi (cactus). Deze gerechten vind ik het allerlekkerst. Je kunt je voorstellen als ik dit voorbij zie komen op de groepspagina wat het met mij doet.

Wat zijn jouw menutips voor de feestdagen?
December is mijn lievelingsperiode van het jaar. Ik  ben dol op deze maand waarbij deze typische gerechten niet mogen ontbreken:
Ham di pasku (Kerstham), salmou (zalm in zuur), pekele (gedroogde haring) Ayaka, galiña of kalakuna yena (gevulde kip of kalkoen) je Pan bolo (broodpudding)  en niet te vergeten sult (varkensoortjes op zuur).


En heb je nog een boodschap voor de lezers?

Ik wens alle Curaçaoënaars en de hele wereld fijne feestdagen. Gebruik deze periode voor zelfreflectie en formuleer je doelen voor 2020. In volle overtuiging en met vertrouwen gaan we ervoor! 


Heb je zelf een passie? Stuur een E-mail met een korte uitleg over je passie naar info@latinworld.nl en wij nemen contact met je op!

Copyright - Disclaimer - Privacy

 Meer Latin nieuws

Tiempo Gezellig | #32. De Venezuela: Jasiel Hernández

Descubre la historia de Jasiel Hernández nacida en Caracas Venezuela, Jasiel ..

Afro Latin Summerfestival

Jawel! Dit is hét Afro Latin festival in Nederland. En dit jaar vieren wij het groots op het terrein van Car Jeans Stadion in Den Haag. Drie dagen en nachten in 5 Area's vol met workshops, bootcamps, afrobattle, showdance, animatie, concerten, s

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

Latin Magazine Editie juni 2022

Latin Magazine heeft deze maand een zomers tintje: It's summertime en dat betekent weer feesten op de vele evenementen en festivals.

En we gaan weer swingen: Antilliaanse feesten 2022

Antilliaanse Feesten al bijna 40 jaar het Latin festival in de lage landen. Drie avonden en nachten boordevol met de grootste caribbean, latin- en afro-artiesten

EhShawnee presenta su nuevo sencillo

Santo Domingo, R.D. (06 de junio del 2022).- La salsera dominicana EhShawnee acaba de lanzar al mercado su nuevo sencillo que..

Afro-Latino: Full Line-up!

Vandaag maakt het Afro-Latino Festival de line-up compleet voor de eerste editie van het festival op THOR PARK in Genk. We vull...

Theater voor Keti Koti: familievoorstelling In Kleur (8+)

De Toneelmakerij, Theater De Krakeling en Urban Myth slaan de handen ineen met ..

Spetterende, Caraïbische feestavond in Hilversum met een uniek optreden van: Maykel López y su Nueva Dimensión

Het is lang geleden dat we live muziek op h..

Afro-Latino: 18 New Artists!

Voor diegene die de afgelopen weken nog in hun winterslaap verbleven en zo hét festivalnieuws van het jaar gemist..

Gilbert Ismail, 1988 - 2022

Vorig weekend bereikte ons het trieste nieuws over het overlijden van Gilbert. We waren in shock. We zullen Gilbert herinn..