Amor para...Krioyo Food

Delen via Whatsapp Delen via Facebook Messenger Delen via Facebook  

do 19 december 2019

In de rubriek ‘Amor para….’ brengen wij iedere maand de passie van een Latin World bezoeker voor het voetlicht. Dit keer Laika, initiatiefnemer en één van de beheerders van de drukbezochte Facebook community: Ki ta kushina awe? Wat koken we vandaag? In deze community delen de groepsleden (vooral in het Papiaments) gerechten met elkaar.

Hoe ben je op het idee gekomen om deze groep op te richten?  
Ik woonde in Nederland en mijn vriendin Nina Windster belde of appte mij dagelijks met de vraag:  Wat kook je vandaag? Al pratende kwamen we een keer op het idee dat er misschien meer mensen met deze zelfde vraag worstelen. De groepspagina Ki ta kushina awe was geboren en de rest is geschiedenis. Typisch Curaçaose maar ook andere gerechten woorden door de groepsleden gedeeld ter inspiratie. De groep wordt door 3 personen beheerd. Toen ik in Nederland woonde, plaatste ik dagelijks iets maar nu ik op Curaçao zit ben ik zo druk dat ik nauwelijks aan posten toekom. Maar dat ga ik snel weer oppakken.

Je hebt overduidelijk een passie voor koken. Waar komt dit vandaan? 
Ik hou van alles wat met eten en koken te maken heeft. Als kind keek ik nieuwsgierig mee met de kookkunsten van mijn moeder. Ik wilde dan ook één ding: leren koken.   Toen ik na mijn basisschool het advies ETAO kreeg, een administratieve opleiding, was ik zo boos. Ik wilde dolgraag naar de huishuidschool om te leren koken…. Hahaha

Experimenteer je vaak met de traditionele gerechten of houd je vast aan authentieke gerechten zoals het je is geleerd?
Ik houd vast aan onze traditionele gerechten. Op zo’n manier blijven onze originele gerechten behouden. Soms experimenteer ik wel met geheel nieuwe gerechten of hapjes. Maar over het algemeen is het echt alleen maar echt krioyo.Je woont nu op Curaçao en runt je bedrijf Tenta Boka/ Mond strelend. Kun je er iets meer over vertellen?
Tenta boka ben ik in Nederland gestart. Zoals de naam zegt, maakte ik alles wat verleidelijk is voor de smaakpapillen. In eerste instantie ging het vooral om zoetigheden zoals kokada, koi lechi tentalaria en chupa bebe. Hier op Curaçao heb ik de naam aangehouden en een food truck geopend. We verkopen ‘s ochtends diverse belegde broodjes en tussen de middag local food. Momenteel wordt de food truck gerenoveerd maar vanuit huis maak ik op bestelling speciaal voor de feestdagen diverse lekkernijen.

Wat is jouw favoriet gerecht?
Het zijn twee gerechten: Yambo (okra) of kadushi (cactus). Deze gerechten vind ik het allerlekkerst. Je kunt je voorstellen als ik dit voorbij zie komen op de groepspagina wat het met mij doet.

Wat zijn jouw menutips voor de feestdagen?
December is mijn lievelingsperiode van het jaar. Ik  ben dol op deze maand waarbij deze typische gerechten niet mogen ontbreken:
Ham di pasku (Kerstham), salmou (zalm in zuur), pekele (gedroogde haring) Ayaka, galiña of kalakuna yena (gevulde kip of kalkoen) je Pan bolo (broodpudding)  en niet te vergeten sult (varkensoortjes op zuur).


En heb je nog een boodschap voor de lezers?

Ik wens alle Curaçaoënaars en de hele wereld fijne feestdagen. Gebruik deze periode voor zelfreflectie en formuleer je doelen voor 2020. In volle overtuiging en met vertrouwen gaan we ervoor! 


Heb je zelf een passie? Stuur een E-mail met een korte uitleg over je passie naar info@latinworld.nl en wij nemen contact met je op!

 Meer Latin nieuws

De september 2021 editie van het Latin-Magazine

Welkom in september en welkom bij ons nieuwe magazine!We krijgen meer vrijheden en dat zal ook betekenen dat er ook meer mogelijk is op Latingebied. Vergeet niet jouw agenda te plaatsen op www.latinworld.nl

Update: Donaties voor Cuba

Al twee nieuwsbrieven terug hebben wij jullie bericht over een crowdfunding voor Cuba, met name Santiago de Cuba en Havana. Er is..

Advertorial

Follow us on Instagram: https://www.instagram.com/latinworld.nl/

ASFF 2021 official poster & first confirmations

Honoring the power of Spanish diversity and its reflection in and through cinema..

De Arubaanse Make-up Artiest Pernell Kusmus vertelt zijn verhaal aan Goriaka

Onze gast is op Aruba geboren. Na de sluiting in de jaren tachtig van de Lago Raffinaderij..

ROLF SANCHEZ in concert

Rolf Sanchez is op dit moment het grootste en meest succesvolle exportproduct van Nederland op het gebied van Latin muzie..

CUBOP CITY BIG BAND 25 Years Anniversary

De Cubop City Big Band is een van de beste salsa en latinjazzformaties van Europa..

Bachata van eigen bodem: 'Báilame'

Exe Mansilla (Argentinië) Jhonny Evidence (Dominicaanse Republiek) en Dj Limbo Latino (Nederland) presenteren een nieuwe bacha..

FLEURINE & BOYS FROM BRAZIL

Zangeres en componiste Fleurine brengt haar voor een Edison Jazz Vocaal Nationaal genomineerde album Brazilian Dream naa..

Van vrouwen en zout | Gabriela Garcia

Van vrouwen en zout is een roman over vijf generaties Latijns-Amerikaanse vrouwen die ervoor kiezen hun waarheid te vertellen..

Adalberto Alvarez, El Caballero del Son, overleden

De grote Cubaanse componist en zanger Adalberto Alvarez is op 1 september op..